Miten pakata muuttokuorma? Miten päästä ylimääräisestä tavarasta eroon? Miten tyhjennän vinttikomeroni?

Blogissa annamme vinkkejä, siitä miten arkea ja elämää voi helpottaa tavarapaljouden keskellä.
Tervetuloa mukaan!


Kahdeksan vinkkiä minimalistiseen elämäntyyliin

Mitä sinulle tulee mieleen kun kuulet sanat minimalistinen elämäntyyli? Joillekin se voi tarkoittaa puhtaita valkoisia pintoja ja vaatekaappia joka sisältää enimmillään 30 vaatekappaletta. Sitä sen ei kuitenkaan tarvitse olla. Voit elää kevyemmin ja silti säilyttää oman tyylisi.

Minimalistinen elämäntyyli ei tarkoita sitä että sinun tulisi saada koko omaisuutesi mahtumaan yhteen rinkkaan – tarkoituksena on lähinnä poistaa tarpeetonta sotkua elämästäsi ja muokata ajattelutapaasi suuntaan mikä mahdollistaa sinua keskittymään olennaiseen. Mies nimeltä Joshua Becker kirjoittaa Becoming Minimalist blogissaan että minimalismi on tahallista edistämistä asioista ja tavaroista joissa on eniten arvoa ja poistamalla kaikki mikä häiritsee meitä keskittymästä siihen. Mikäli haluat lukea lisää miehen ajatuksista minimalistisesta elämäntyylistä, kurkkaa blogiin tästä.

Sen sijaan että kertoisimme sinulle miten sinä voit luoda täydellisen kapselivaatekaapin, kerromme sinulle minimalistisen elämäntyylin periaatteet jotta sinäkin voit nauttia kevyemmästä elämästä omilla ehdoillasi.

1. Arvioi tilasi ja mieti prioriteettejasi

Ensimmäinen askel kohti minimalistista elämää on ottaa askel taaksepäin ja tarkkailla. Tutki kotiasi,tavaroitasi, elämäntyyliäsi ja asennettasi objektiivisesta näkökulmasta.

Omistatko sinä usean version samasta tavarasta? Oletko stressaantunut kun et saa kaikkia pyyhkeitä mahtumaan kaappiin? Pursuaako vaatekaappisi vaatteista joita et ole koskaan käyttänyt tai edes muista niiden olemassa oloa? Tuhlaatko keittiössä viisi minuuttia turhaa aikaa oikean kannen löytämiseen joka menee valitsemaasi muovikippoon?

Mitä tarkemmin pystyt tarkkailemaan elämääsi filtteröimättömän linssin läpi, sitä helpommin pystyt näkemään mitä asioita haluat elämässäsi muuttaa.

2. Siivoa jokainen huone kodissasi

Se on sanomattakin selvää, että jos haluat elää vähemmällä, sinun tulee päästä eroon paljosta. Tämä voi kuitenkin joskus tuntua vaikealta. Hyvä uutinen on kuitenkin se että kun olet päässyt vaikeimman vaiheen yli, eli itse projektin aloittamisen, siivoamisprosessi on hallittavissa ja voi jopa olla mukavaa.

Aloita siivomainen sillä että menet läpi kaikki tavarat joista sinulla on monta eri versiota ja valitse näistä yksi minkä säästät. Seuraavaksi haluat päästä eroon kaikesta mitä et käytä tai näe säännöllisesti. Esimerkiksi se kasa aikakausilehtiä mitä et koskaan lukenut, heitä pois. Entäpä ne söpöt karvaiset nallesukat joita käytät kerran vuodessa? Nyt on aika sanoa näkemiin.

Kun käyt läpi kaikkia sinun tavaroitasi, älä vain poista tavaroita joita et käytä, vaan myös ne jotka eivät tuo sinulle iloa tai tarkoitusta elämääsi.

3. Mieti ennen kuin ostat uutta

Yksi minimalistisen elämäntyylin pääperiaatteista on tarkasti miettiä mitä uutta ostaa ja vie kotiinsa. Ensi kerralla kun menet kauppaan ja olet viemässä sieltä mukanasi sen ihanan kirkkaan punaisen neuleen, kysy itseltäsi miksi sinulle tuli impulsiivinen tarve ostaa se.

Tarvitsetko neuleen talven kylmiä päiviä varten vai haluatko sen piristämään vaatekaappiasi? Nostitko neuleen hyllystä koska näit siinä ison punaisen tarran missä luki -50%? Onko ainut syysi ostaa neule koska se on alennuksessa?

Muista kysyä itseltäsi nämä vaikeat ja selvästi ikävät kysymykset ennen kuin viet lisää tavaraa ja mahdollisesti kaaosta elämääsi.

4. Etsi laatutavaraa

Jossain vaiheessa kuitenkin tulee tarve ostaa uutta. Pyri silloin löytämään tuote joka on kestävä ja hyvää laatua. Kun ensimmäisellä kerralla investoit aikaa ja rahaa löytämään kestävän tuotteen, varmistat ettei sinun heti lähitulevaisuudessa tarvitse ostaa uutta tuotetta korvaamaan sitä aikaisempaa jo kulunutta tai rikki mennyttä tuotetta.

Sama asia koskee kun on kyse tyylistä. Investoi klassiseen ja ajattomaan tyyliin – oli sitten kyse vaatteista, astioista tai huonekaluista – jonka tiedät olevan mieleistäsi myös tulevaisuudessa.

5. Ole kiitollinen siitä mitä sinulla jo on

Minimalistinen elämäntyyli perustuu pitkälti tyytyväisyyteen, ja tyytyväisyys alkaa kiitollisuudesta sitä kohtaan mitä sinulla jo on. Keskity siihen kauneuteen, mukavuuteen ja helppouteen mitä jo elämässäsi olevat tavarat tuovat, on se sitten taulu mikä roikkuu olohuoneesi seinällä tai pyöräsi millä teet viikonloppu retkiä. Kun tunnet kiitollisuutta sitä kohtaan mitä sinulla jo on, myös halusi omistaa enemmän, häviää vähitellen.

6. Siisti säännöllisesti

Sinun tulee muistaa säännöllisesti käydä läpi tavaroitasi ja miettiä onko jostain tavarastasi tullut epämieluinen häiriötekijä elämässäsi. Riippuen elämäntyylistäsi tämä säännöllinen tavaroiden läpikäynti voi tapahtua monella eri tavalla. Jollekulle se voi tarkoittaa sitä että käy läpi koko vaatekaapin muutaman kerran vuodessa ja poistaa sieltä kaikki vaatteet mitä ei ole viimekertaisen siivouksen jälkeen käyttänyt tai ei muuten vain enää halua säilyttää. Toiselle se voi tarkoittaa sitä että kerran kuukaudessa katselee mitä kodistaan löytää ja laittaa ne tavarat sivuun mitä ei enää halua pitää itsellään. Voit myös sopia itsesi kanssa ”one in, one out” – säännöstä, joka käytännössä tarkoittaa sitä että kun ostat jotain uutta, sinun tulee hankkiutua eroon jostain vanhasta.

7. Älä tunne syyllisyyttä

Uskaltaisinpa melkein väittää että jokainen meistä omistaa tavaroita joita emme käytä tai vaali, mutta silti säästämme ne syyllisyyden tunteen takia – joko sen takia että tavara on kallis, sillä on tunnearvoa, se on täydellisessä kunnossa tai sitä on tullut harvemmin käytettyä.

Kuinka tahansa, minimalistisella elämäntyylillä ei ole tilaa kirppikseltä ostetuille kahvikuppi-setille jotka isoäitisi osti sinulle viisi vuotta sitten, puhumattakaan siitä massiivisesta syyllisyyden tunteesta mitä tunnet koska haluat päästä eroon siitä. Voit rauhoittaa syyllisyyden tunnettasi antamalla ei-toivottuja tavaroitasi eteenpäin, jollekin joka niitä tarvitsee.

8. Irrottaudu materiaalisesta omaisuudestasi

Minimalistinen elämäntyyli tarkoittaa sitä että opit irrottautumaan tavaroista jotka omistat. Se on täysin hyväksyttävää että vaalit lempikirjaasi tai että tunnet todellista arvostusta niitä farkkuja kohtaan jotka juuri nyt sopivat sinulle. Sinun tulee kuitenkin muistaa että nämä asiat ovat vain hetkellisiä ilonaiheita. Tosiasia on se, että ne tavarat jotka omistat, eivät ruoki onnellisuuttasi. Sen hoitavat kokemukset ja ihmissuhteet.